понеділок, 30 березня 2015 р.

ЛІНІ КОСТЕНКО - 85-років, ГАЛИНІ ГОРДАСЕВИЧ - 80 річчя з дня народження..


      Кожна історична епоха породжувала своїх відомих особистостей. Зображення світу і людини доводиться долати усім митцям без винятку. То ж, сьогодні, ми хочемо торкнутися двох сердець жінок-письменниць, які залишили чималий внесок в українській літературі. Адже ".жіноча" література має неповторну ауру реалістичної довершеності і неймовірної любові та щедрості до людей, всього того, що є сутністю жінки. Знайомство з найвідомішими представницями  літератури нашого тисячоліття -  Г.Гордасевич  та Л .Костенко не може минути уваги молодого покоління.
   Сьогодні, 30 березня, учні 10-11 класів ЗОШ №8 були запрошені на вечір-елегію  "ЖІНОЧІ ІМЕНА В ЛІТЕРАТУРІ", який був присвячений чудовим митцям.
    Г.Гордасевич неквапливо "засівала поетичним зерном" і пильно доглядала свою "ниву", не чекала нагород, бо вони самі прийшли до неї - це багаті "книги-врожаї". Мудра і ніжна поетеса України, жінка і мати у свого народу, опора й лицарка національної демократії. Щирість у творі, вірність правді роблять її збірки універсальними:"Під озером холодної води", "Сонце, вітер і жінка", "Станція ворожба","І сказав Ісус" та багато інш.
 Цікавою була розповідь про живу легенду української поезії Ліну Костенко. Поетеса Ліна Костенко - наша сучасниця. Як митець, вона "вписана" у свій час. Для багатьох вона уособлює альтернативну, тобто справжню Україну. Твори Ліни Костенко стали класикою і увійшли в шкільні хрестоматії.
"Цариця поезії в Україні" - так назвав Ліну Костенко американський літературознавець Джордж Луцкий, - має право претендувати на Нобелівську премію в галузі літератури.У 2000 році Ліна Костенко стає Лауреатом Міжнародної премії імені Олени Теліги.
За видатні особисті заслуги перед українською державою Ліна Костенко нагороджена вищим орденом України - орденом князя Ярослава Мудрого.
   Cлайдова презентація та читання віршів у музичному супроводі додали не просто змістовності, а допомогли більш глибоко зрозуміти те, які, ці жінки, і що цінного вони принесли з собою в літературу. Учні 11-го класу: М. Герасимюк, А.Чмух, Ю. Лухта продекламували улюблені вірші Л.Костенко. Взяла участь у заході режисер будинку культури Галина Максименкова, яка представила читання віршів Г.Гордасевич. Завідувач бібліотеки подякувала всім присутнім за участь у вечорі.
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар