четвер, 26 листопада 2020 р.

Зінаїді Тулуб - 130

 

26 листопада минає 130 років від дня народження Зінаїди Тулуб, української письменниці, літературознавця, перекладача, педагога.

Зінаїда Тулуб усвідомивши себе українкою, стала справжньою донькою своєї Батьківщини. Цього пориву патріотизму радянська влада не оцінила, сталінський режим прирік письменницю на тортури та майже 20 років таборів.

Однією з найвидатніших робіт Тулуб став історичний роман “Людолови”, в якому письменниця розповіла  про жінку, що стала прототипом Роксолани.  Після звільнення з таборів Зінаїда прожила вісім років.   Вона відновила своє членство в Спілці письменників й взялася за новий роман про життя Тараса Шевченка “В степу безкраїм за Уралом”. У романі описаний найважчий період у житті Тараса Шевченка - роки заслання в Орську фортецю, а також на Косарал (1847 - 1850).  Підірване здоров’я заважало повністю зосередитися на праці, та зрештою, зібравши сили, встигла дописати. Ще стало жінці сил написати спогади “Моя жизнь”, але вже не змогла написати повість про діда – Олександра ДаниловичаТулуба, братчика Кирило-Методіївського товариства.

Немає коментарів:

Дописати коментар