пʼятницю, 27 листопада 2020 р.

"Пам`ять про скорботний 33 - й"

В Україні є давній звичай – у пам’ять про померлу людину запалюють свічку. І щороку в Україні у четверту суботу листопада на пам’ять про тих людей, які померли з голоду, запалюють свічки. Цього року 28 листопада 2020 року, о 16 годині, Україна схилить голови у загальнонаціональній хвилині мовчання на знак вшанування всіх убитих голодом.

Щоб знати і розказати нащадкам історію свого народу бібліотека-філія №3 Нововолинської централізованої бібліотечної системи пропонує
бібліоогляд

 «Пам`ять про скорботний 33-й».


Розсекречена пам`ять: Голодомор 1932-1933 років в Україні в документах ГПУ-НКВД . - Київ: ВД "Стилос", 2007. - 604 с.

Книга містить архівну інформацію про причини і наслідки найстрашнішої трагедії в історії українського народу ХХ століття. Розповідає як органами держбезпеки приховувалась правда про  Голодомор. Майже 70 років ці документи були недоспупними для дослідників.

Голодомор геноцид українського народу 1932-1933. - Київ: Видавництво імені Олени Теліги, 2008. - 25 с.

Брошура у стислій формі розповідає про головні причини найжахливішої за масштабом та перебігом подій трагедії, яку пережив український народ. В ній широко використано документальні матеріали, свідчення очевидців.



Український голокост 1932-1933: Свідчення тих, хто вижив. - Київ: Видавничий дім "Києво-Могилянська академія", 2007.  - 504 с.

Спогади, зібрані впродовж багатьох років, доповнені документальними матеріалами та свідченнями про голодомор дають змогу побачити дію страхітливого механізму знищення українського селянства, відновити замовчувані досі сторінки вітчизняної історії.



Міщенко О. Безкровна війна книга свідчень / Олександр Міщенко. - Київ: Молодь, 1991. - 176 с.

Перед нами свідчення епохи, записи документальні, яким немає ціни. З цих далеких 30-их років до нас промовляє сам народ, його правда, розіп’ята на хрестах доля…

Конквест Р. Жнива скорботи / Роберт Конквест. - Київ: Либідь, 1993. - 384 с.

«Жнива скорботи» - це переконлива спроба відкрити для широкого загалу якомога повнішу картину цієї трагедії. Автор довів, що колективізація та голодомор  - ця найжахливіша катастрофа нашого століття призвела до більших жертв, ніж перша світова війна.




Барка В. Жовтий князь: роман  / Василь Барка . - Київ: ВАТ Видавництво "Київська правда", 2003. - 320 с.

Автор розповідає про одну з найстрашніших сторінок українського народу -
про голодомор, який йому прийшлося пережити самому. Він створив образ Жовтого князя, демона зла, що приносить спустошення, руйнування, біль та смерть.




Самчук У. Марія: повість / Улас Самчук . - Київ: Національний книтжковий проект, 2012. - 320 с.

В основу твору письменник положив власний досвід та свідчення очевидців трагедіїї. Книга відображає реальний стан речей у 30-х роках, дає розуміння, насткільки важко було жити селянам, змушує зкадуматись про істинні цінності.




Талан С. Розколоте небо: роман / Світлана Талан. - Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. - 352 с.

Роман присвячений темі колективізації та Голодомору в Україні. Письменниця відобразила події 30-х років на прикладі одного селища на Луганщині. Справжні, невигадані жахи описує авторка: на які відчайдушні та жахливі вчинки йшли люди, аби вижити лихі часи голоду.


Немає коментарів:

Дописати коментар